De praktische gids rond banden voor uw auto
Als enige contactpunt tussen de auto en de weg zijn banden van levensbelang voor de veiligheid en de grip. U mag ze dan ook niet verwaarlozen. Het is zelfs aan te raden om ze doorheen het jaar aan de seizoenen en uw individuele mobiliteitsbehoeften aan te passen.
De banden van uw auto
Zomerbanden
Winterbanden
Vierseizoensbanden
De afmetingen en specificaties van banden
Het Europese bandenlabel
Banden stockeren
Autobanden: algemeen
Wat er ook gebeurt, de levensduur van autobanden bedraagt maximum 10 jaar. Banden gaan gemiddeld zo’n 50.000 km mee, maar de levensduur varieert in functie van verschillende parameters: de kwaliteit van de band, de rijstijl, het wegprofiel (boordstenen, gaten in de weg en grind beschadigen banden), het type band (zomer, winter, 4-seizoenen), het gewicht van de auto, weersomstandigheden, ...
De aanbevelingen van de autobouwer wat de bandendruk betreft, vindt u ofwel aan de binnenkant van de tankklep ofwel op de deurstijl aan de bestuurderskant. Banden hebben ook slijtage-indicatoren. U vindt ze op het loopvlak. Sinds 2012 zijn TPMS bandendruksensoren verplicht op nieuwe auto’s. Het systeem zorgt ervoor dat drukverlies gedetecteerd kan worden.
Ondanks hun stevigheid zijn banden niet gevrijwaard van lekken. Wanneer u een platte band hebt, kan u het wiel vervangen door het reservewiel. Maar steeds minder modellen worden geleverd met een reservewiel, dat in dat geval vervangen wordt door een compressor en een fles bandenafdichtmiddel. Dit zijn hoe dan ook noodoplossingen om u tijdelijk te depanneren.
Zomerbanden
Zomerbanden zijn over het algemeen de banden die standaard op een nieuwe auto gemonteerd zijn. Ze zijn voorzien voor rijden in droog en bij regenachtig weer.
Voordelen van zomerbanden:
Korte remafstand op droog wegdek
Stilte en rijcomfort
Levensduur
Beperkte impact op het verbruik (voor bepaalde modellen)
Winterbanden
Winterbanden zijn niet verplicht in België, maar ze zijn wel sterk aan te raden. Hun samenstelling garandeert een zacht rubber wanneer de temperaturen onder de 7 °C zakken.
Voordelen van winterbanden:
Controle over het voertuig op glad wegdek (sturen en remmen)
Grip op sneeuw
Remmen op koud wegdek (< 7 °C)
Betere afvoer van koud en stilstaand water
Vierseizoensbanden
Deze ‘M+S’-banden bieden een compromis tussen zomer- en winterbanden. Ze vermijden dat u twee keer per jaar van banden moet wisselen. Ze zijn aangepast voor een beperkt gebruik in winterse omstandigheden.
Voordelen van vierseizoensbanden
Niet twee keer per jaar van banden moeten wisselen
Goedkoper voor wie weinig rijdt
Correcte prestaties in de zomer
Grip en controle op (licht) besneeuwde wegen
De vermeldingen op een band begrijpen
Op elke band staan de afmetingen en andere indicatoren vermeld aan de hand van een aantal letters en cijfers op de zijwand, bijvoorbeeld 205/55R16 91 V.
Eerste cijfer (205) = breedte van de band in mm
Tweede cijfer (55) = dikte van de band volgens de verhouding tussen de hoogte van de band en zijn breedte
Letter R = radiaalband (alle hedendaagse banden)
Derde cijfer (16) = diameter van de band in duim (moet overeenkomen met de diameter van de velg)
Vierde cijfer (91) = draagvermogen (maximale belading, op basis van een referentietabel)
Laatste letter = snelheidsindex (op basis van een referentietabel), over het algemeen hoger dan de officiële maximumsnelheid van het voertuig)
3PMSF-logo (berg en sneeuwvlok) = band gecertificeerd voor de winter
Het Europese bandenlabel
Sinds mei 2021, moeten alle in Europa nieuw verkochte banden voorzien zijn van een gestandaardiseerd etiket. Daarop vindt u informatie over de energieklasse en een aantal gegevens over hun prestaties. U ziet op het label een Europese vlag, twee gradaties variërend van A tot E en logo’s die informeren over de prestaties van de band. Dit verplichte label vermeldt ook de fabrikant, het model en de afmetingen.
Stockage van banden
Banden verdragen geen licht of ozon, noch grote temperatuurverschillen. Om banden goed te stockeren, kiest u best een propere ruimte met een temperatuur die het hele jaar door constant is, zonder licht en goed geventileerd. De beste oplossing is om ze toe te vertrouwen aan een professional door een beperkte kost te betalen voor een beveiligde opslag.